Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Κουκουλόπουλος: Δεν είμαστε δεκανίκια, ούτε ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που έβγαλε πολιτικές ειδήσεις, παραχώρησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος στην εφημερίδα “Ελευθερία” της Καλαμάτας.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κ. Κουκουλόπουλου:
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε κείμενο από 58 προσωπικότητες -μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας  υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μπένος- για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς με το οποίο απευθύνεται πρόσκληση σε ιδρυτική συνέλευση. Όπως σημειώνουν, παρακολουθούν με ενδιαφέρουν τις κινήσεις που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θεωρούν, όμως, “ότι αυτές πρέπει να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον”. Ποια είναι η θέση σας;

Η πρωτοφανής κρίση που βιώνουμε 5 χρόνια τώρα έφερε οδυνηρές ανατροπές  στη ζωή μας και όπως είναι φυσικό τεράστιες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Αυτό που με τεράστιες θυσίες κρατήθηκε όρθιο είναι ο στρατηγικός στόχος της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της πατρίδας μας.Με αυτό το δεδομένο δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες των πολιτικών δυνάμεων που γιγάντωσε η κρίση όσο μία απλή διαπίστωση.
Δεν υπάρχει σοβαρή Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς σοβαρό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Δυστυχώς ή ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δέσμιος μιας αντίφασης και μιας ουτοπίας. Η αντίφαση είναι ότι γιγαντώθηκε καταγγέλλοντας καθολικά και συντριπτικά την κατάσταση πριν το μνημόνιο και την ίδια ώρα επαγγέλλεται την επιστροφή σε αυτή. Η ουτοπία είναι ότι μιλάει για μια Ευρώπη μη υφιστάμενη και το χειρότερο είναι ότι οι πιο γνωστοί από τους ελάχιστους συμμάχους του, αυτοί της Γερμανίας, είναι οι πιο εχθρικοί στις λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα!
Είναι η ώρα των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, είναι και πάλι η ώρα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα ενώσει όλους τους Έλληνες στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης. Η πολυδιάσπαση του χώρου και οι ατομικές πορείες είναι πολυτέλεια που δεν συγχωρείται.
Η κίνηση των «58» είναι σημαντική και μόνο από το γεγονός ότι τοποθετείται καθαρά στο πρόβλημα της χώρας και τη στρατηγική της και απευθύνει κάλεσμα χωρίς αποκλεισμούς. Είναι διαυγής και δημοκρατική γι’ αυτό τη χαιρετίζουμε.
Οι δυνάμεις που είναι από επιφυλακτικές μέχρι εχθρικές στην κίνηση των 58 διακινούν τη θεωρία ότι η κεντροαριστερά μπορεί να υπάρξει μόνο έξω από κυβερνητικές ευθύνες.Ουσιαστικά θέλουν τον αποκλεισμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά θέλουν να έχει και κυβέρνηση η χώρα.
Η κεντροαριστερά που έχει ανάγκη ο τόπος δε συγκροτείται μακριά από το μέτωπο της πατριωτικής ευθύνης και της προοδευτικής ανατροπής. Αυτός είναι ο δρόμος.
 Εδώ και τρεισήμισι χρόνια ψηφίζετε μέτρα που  έπληξαν  το κοινωνικό κράτος, απορύθμισαν τις εργασιακές σχέσεις και μείωσαν δραματικά το εισόδημα του μέσου πολίτη. Πόσο αισιόδοξος είστε για το μέλλον;
 Η ανέμελη και ανεύθυνη διαχείριση της οικονομίας το 2004-2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησε τη χώρα σε τραγικό αδιέξοδο. Παρ’ ότι τα στοιχεία είναι συντριπτικά, να δεχθώ πως υπάρχουν και άλλες αφηγήσεις για το πώς φτάσαμε στα μνημόνια.Αυτό που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση είναι ότι το 2010 χρειαζόμασταν δανεικά και δεν μας δάνειζε κανείς Ρώσος ή Κινέζος «φιλάνθρωπος» παρά μόνο η τρόικα, που επέβαλλε και τους όρους της.
Το πρόγραμμα- όρος των δανειστών που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι σκληρό και επώδυνο γιατί είναι ακραία νεοφιλελεύθερο δεν υπήρχε όμως άλλος δρόμος όπως έδειξε και η Κύπρος, παρά αυτός της άτακτης χρεοκοπίας. Σε μία παγκόσμια και πανευρωπαϊκή κρίση υπήρξαμε ο «ιδανικός ένοχος» για τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, η ευθύνη όμως βαραίνει την Ελλάδα γι’ αυτό.
Όλα αυτά δεν απαντούν στο αγωνιώδες ερώτημα «πότε θα αρχίσουν τα πράγματα να καλυτερεύουν για μας και κυρίως για τα παιδιά μας;».
Αυτό που ξέρω είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πολύ έγκαιρα διατύπωσε και ακολούθησε μια ξεκάθαρη εθνική στρατηγική.
-   Αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας.
-   Παραμονή στη ζώνη του Ευρώ.
-   Έξοδος από τα μνημόνια
-   Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.
Ξέρω πολλούς που έλεγαν πως είχαν άλλες στρατηγικές, αλλά εφαρμόζουν τη δική μας. Οι πιο γνωστοί είναι ο Πρωθυπουργός και μέχρι πριν 3 μήνες, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Όπως ξέρω και άλλους που μόλις κρέμασαν τα υπουργικά κοστούμια, φόρεσαν trendy αντιμνημονιακά. Δεν αναφέρομαι στους άλλους που διαχειρίστηκαν την οργή και την απόγνωση των πολιτών, όταν δεν την πυροδοτούσαν οι ίδιοι χωρίς καμιά πρόταση για την πατρίδα και το λαό μας.
Όλοι κρινόμαστε και στη Δημοκρατία υπέρτατος κριτής όλων είναι ο λαός.
Στο επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και για τα κριτήρια των διαγνωστικών κέντρων -μεταξύ άλλων- το ΠΑΣΟΚ κατελήφθη εξ απήνης από τη Ν.Δ. Σκέπτεστε ότι η συμμετοχή σας στην κυβέρνηση εξυπηρετεί ως άλλοθι τη ΝΔ -με το ΠΑΣΟΚ ανενημέρωτο απλώς να πληροφορείται τις ειλημμένες αποφάσεις και να τρέχει εκ των υστέρων να δικαιολογεί προσχηματικά την συμμετοχή του στην κυβέρνηση;  
 Ο κ. Τσίπρας μας λέει «δεκανίκι του Σαμαρά» και πρόσφατα είπε τη ΝΔ «δεκανίκι του Βενιζέλου». Κάτι ξέρει φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ από την αλήστου μνήμης συγκυβέρνηση του ’89 και δεν μας το λέει.
Η δικομματική Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης και υλοποιεί τη στρατηγική που ανέφερα πιο πάνω. Δεν είμαστε ούτε δεκανίκια, ούτε ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ.
Η αντίδραση μας στην απελευθέρωση των διαγνωστικών κέντρων είναι βαθιά πολιτική και ιδεολογική και θα έχει και συνέχεια. Σημειώνω με ενδιαφέρον ότι για το θέμα αυτό που σχετίζεται άμεσα με τη μητέρα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στην Υγεία μιλήσαμε μόνον εμείς. Στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν είμαστε αιφνιδιασμένοι αλλά, μερικώς, δικαιωμένοι γιατί αγωνιζόμαστε από το περυσινό καλοκαίρι για να πάρουν μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης περισσότεροι συμπολίτες μας.
 Σε πρόσφατη πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας δηλώσατε: «Δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα. Σας το λέω με απόλυτη ευθύνη και βαρύτητα. Μέτρα με την έννοια των περικοπών, δεν θα ξαναϋπάρξουν». Τι σημαίνει αυτό;
 Είναι ένα καθαρό μήνυμα στους δανειστές μας. Είναι προσβλητικό να μην αναγνωρίζονται οι θυσίες του λαού μας.
Η Ελλάδα έχει σήμερα το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη. Πρόκειται για το κυκλικά προσαρμοσμένο έλλειμμα/ πλεόνασμα, χωρίς δηλαδή τον παράγοντα ύφεση. Το πλεόνασμα αυτό είναι ποτισμένο με αίμα και δάκρυα. Ως εδώ. Τώρα πρέπει να στηριχθούμε για να βγούμε στις αγορές. Αυτό είναι το τέλος των μνημονίων, όχι οι παλληκαρισμοί και οι παλιμπαιδισμοί.
Σχετικά πρόσφατη είναι και η δήλωσή σας ότι “οι ξεκούραστοι τεχνοκράτες πρέπει να κατανοήσουν ότι κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν γίνει αποδεκτός από αυτή την Βουλή”. Πόσο αποφασισμένο είναι το ΠΑΣΟΚ να επιμείνει σε αυτό;
 Να το επαναλάβω όσο πιο απλά γίνεται. Κανένας δεν θα πάρει το σπίτι που μένουμε επειδή η κρίση οδήγησε σε πρόσκαιρη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων μας. Το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε στο θέμα αυτό και σήμερα στη Βουλή υπάρχει μέτωπο κοινωνική ευαισθησίας στο οποίο ανταποκρίθηκαν ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
 Χαρακτηρίσατε την κρατικοποίηση της Δημοτικής Αστυνομίας ως “μεταρρύθμιση… Τουρκομπαρόκ” και καταψηφίσατε το σχετικό άρθρο. Με ποιο σκεπτικό κινηθήκατε κόντρα στην κομματική γραμμή;
 Δεν ξέρω καμιά χώρα της ευρωζώνης χωρίς Δημοτική αστυνομία γιατί πολύ απλά η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων είναι τοπική και όχι κρατική υπόθεση στον πολιτισμένο κόσμο.  Προφανώς και πολλά άλλα «μαγικά» ψήφισα αυτά τα χρόνια, με μια όμως θεμελιώδη διαφορά. Η κατάργηση της Δημοτικής αστυνομίας  δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, ούτε και προαπαιτούμενη δράση για την επόμενη δόση του δανείου. Ήταν πολύ απλά εφεύρεση των συναρμόδιων Υπουργών.
 “Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο εκλογής των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης απαιτεί και προϋποθέτει σοβαρό σχέδιο και δημόσιο διάλογο. Όσα έχουμε υπόψη μας μέχρι τώρα μόνο σύγχυση και προχειρότητα προδίδουν” αναφέρετε σε άρθρο σας. Η δική σας θέση ποια είναι;
 Αυτό που είπα είναι το αυτονόητο. Τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα καμιά έννοια δεν έχει κακοποιηθεί τόσο βάναυσα όσο αυτή της μεταρρύθμισης. Η μεταρρύθμιση είναι σημαία της σοσιαλδημοκρατίας και έχει νόημα μόνο όταν ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους.
Εν προκειμένω, η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από την άλλη την άμεση ενδυνάμωση της επιβάλει η κρίση που βιώνουμε. Κύμα μεταρρυθμίσεων χρειάζεται η αυτοδιοίκηση με σχέδιο, ιεράρχηση και δημόσιο διάλογο και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις που βαπτίζονται μεταρρυθμίσεις.
 Διαφωνείτε με τα ενιαία ψηφοδέλτια;
 Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια Δημάρχων και Συμβούλων, αλλά από μόνη της δεν στέκει.
Σε όλα τα εκλογικά συστήματα τοπικών αρχών με πολύ σημαντικές διαφορές στη συγκρότηση και τη λειτουργία τους υπάρχει ένα κοινό στοιχείο. Ο Δήμαρχος έχει την πλειοψηφία στο λαό και το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι προτάσεις που ακούσαμε ως τώρα δεν ικανοποιούν αυτή την αρχή, όταν μάλιστα δεν την ανατρέπουν με τις νεοελληνικές εφευρέσεις όπως το 42%.
 Τι θεωρείτε ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει στους ρόλους του  κεντρικό κράτος και της αυτοδιοίκησης;
 Να πάρουμε τώρα διαζύγιο από τη λογική του συγκεντρωτισμού με τον οποίο συμβιώνουμε γιατί μας ταλαιπωρεί άδικα και διαρκώς. Το σύγχρονο κράτος είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας γιατί απελευθερώνει δυνάμεις και εγγυάται την ευημερία μας.
Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το κεντρικό κράτος ενισχύει τον επιτελικό του χαρακτήρα στο εσωτερικό και την συγκροτημένη παρουσία του στα διεθνή φόρα.
Η ανάπτυξη ανατίθεται στο Β΄ βαθμό και οι υπηρεσίες με τις πολιτικές συνοχής στον Α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης.
Υπάρχουν τεράστιες δυνάμεις αδράνειας που παρεμποδίζουν αυτή την εξέλιξη στην Ελλάδα αλλά δεν πάει άλλο. Η κρίση πρέπει να μας κάνει πιο σοφούς και να τολμήσουμε.
 Παρατηρούμε ότι υφίσταται ξεκάθαρη αποστασιοποίηση του ΠΑΣΟΚ από τη θεωρία των “δύο άκρων” που έχει υιοθετήσει η ΝΔ. Ποια είναι η προσέγγιση σας στο θέμα του νεοναζισμού και της πολιτικής βίας;
 Η θεωρία των δύο άκρων είναι ανιστόρητη όσο και αυτή που «νομιμοποιεί» τη Χρυσή Αυγή θεωρώντας ότι η εμφάνισή της είναι ευθύγραμμη εξέλιξη της οικονομικής κρίσης. Ο νεοναζισμός είναι απειλή για τη Δημοκρατία και πρέπει να απονομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις του λαού μας. Η Χρυσή Αυγή φυσικά και αξιοποίησε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αλλά «νομιμοποιήθηκε» και γιγαντώθηκε επειδή κάποιοι τη χάιδευαν ως αντιμνημονιακή δύναμη και άλλοι ως αντιμεταναστευτική.
18 μήνες φώναζε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Β.Βενιζέλος και κανείς δεν ήθελε να ακούσει.
Εμείς λέμε κάλλιο αργά παρά ποτέ και συνεχίζουμε τον αγώνα για κοινή δράση όλων των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου.
 Έχει “περάσει” στον κόσμο η άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε την αυτοκριτική του, πλήρωσε -υπέρμετρα, ενδεχομένως- για τα λάθη του και πλέον αποτελεί μια σοβαρή και υπεύθυνη φωνή;
 Το 2010 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέλαβε μόνο του την ευθύνη για ένα πρόβλημα που δεν ήταν μόνο δικό του. Έτσι κατάφερε το ακατόρθωτο, να του χρεωθεί τόσο το πρόβλημα όσο και η λύση του.
Η στάση ευθύνης είναι ιστορικό μας καθήκον αλλά σε ό,τι μας αφορά αποτελεί αναγκαία όχι όμως και ικανή συνθήκη για την ανασυγκρότησή μας. Ακριβώς γι’ αυτό επιβάλλεται να υπερασπιστούμε την ιστορία μας και να διατυπώσουμε με σαφήνεια και τόλμη την πρότασή μας για το σήμερα και το αύριο της πατρίδας.
Τότε θα μας ακούσουν καλύτερα οι πολίτες και θα αξιολογήσουν την εθνικά και ιστορικά υπεύθυνη στάση μας.
 Μετά τη Χρυσή Αυγή και ο Πρόεδρος των  ΑΝ.ΕΛ. χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ «εγκληματική οργάνωση». Τι απαντάτε σ΄ αυτό;
Ο κ. Καμμένος επιδόθηκε σ΄ ένα ρεσιτάλ ψεύδους και υποκρισίας, ανοησίας και χυδαιότητας. Δεν μας εκπλήσσει καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και αναμενόμενο όταν μιλάμε για τον άνθρωπο που χαρακτήριζε επί χρόνια τον Ανδρέα Παπανδρέου «αρχηγό της 17Ν».
Όπως δεν μας εκπλήσσει και το γεγονός της σύμπλευσης του με τη Χρυσή Αυγή, κάτι που πιστοποιεί η απόλυτη σύμπτωση της φρασεολογίας τους.
Το τι ακριβώς είναι το ΠΑΣΟΚ το γνωρίζουν πολύ καλά τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών που το ψήφισαν έστω και μια φορά στη ζωή τους, αναγνωρίζοντας έτσι την τεράστια συνεισφορά του στο να αλλάξει σελίδα η πατρίδα μας και να γίνει μια πραγματική ευρωπαϊκή χώρα.
 Η ενέργεια αυτή του κ. Καμμένου πιστεύετε πως οφείλεται σε κάποια αντιπολιτευτική τακτική, ή πως στοχεύει κάπου αλλού;
Εδώ και καιρό ο ίδιος ο κ. Καμμένος μιλάει για επιστροφή στη δραχμή, ονομάζοντας τη μάλιστα «ελληνικό δολάριο». Είναι καθαρό πως εκπροσωπεί το «λόμπι της δραχμής», το οποίο πιστεύει πως κτυπώντας και γονατίζοντας το ΠΑΣΟΚ θα ανοίξει και ο δρόμος επιστροφής στο εθνικό νόμισμα που θα έχει ως αποτέλεσμα να κερδοσκοπήσουν οι λίγοι εις βάρος των πολλών. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει όρθιο, πρωτοστατώντας στη μάχη για να κρατηθεί η χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε προς το «λόμπι της δραχμής».
Ένα δεύτερο μήνυμα στέλνουμε προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που κέρδισαν από τις απώλειες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανέλαβε, αρχικά, να σηκώσει όλο το βάρος για τη σωτηρία της χώρας. Μέχρι εδώ. Το πάρτι της διανομής των ιματίων του ΠΑΣΟΚ τελείωσε! Εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας για το πρόβλημα της χώρας, ας τις αναλάβουν, επιτέλους, και οι υπόλοιποι.
Τέλος, υπάρχει και ένα τρίτο μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε προς την αξιωματική αντιπολίτευση.  Πρέπει να προσέξει πολύ καλά και να μη γίνεται «ουρά» ενός χυδαίου πολιτικού αρχηγού, ακολουθώντας τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. στις καταγγελίες περί υποβρυχίων. Κάτι που συνέβη μάλιστα την ημέρα που πετυχαίναμε ως εθνική αντιπροσωπεία τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε ένα μείζον θέμα. Αν λοιπόν ο κ. Καμμένος είναι το «δεκανίκι» του κ. Τσίπρα, για να χρησιμοποιήσω μια δική του φρασεολογία, καθώς είναι μέχρι τώρα ο μοναδικός ονοματισμένος αυριανός κυβερνητικός του εταίρος, θα πρέπει να προσέξει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. έχει ολόκληρο ιστορικό διακίνησης ψευδών και συκοφαντιών. Ένα απ΄ αυτά είναι πως εξ αιτίας του PSI καταστράφηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για το απόλυτο ψεύδος, το οποίο θα αποκαλυφθεί σύντομα με επίσημα στοιχεία. Αναφέρω μόνο, ως παράδειγμα, το ΙΚΑ, η Διοίκηση του οποίου άκουσε τότε τις συμβουλές του Υπουργείου Οικονομικών και σήμερα όχι μόνο δεν έχει απώλειες, αλλά διαθέτει και μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...