Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: «Εξι με επτά οικογένειες χειραγωγούν πολιτική και λαό»

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την επίδειξη δύναμης στο θέμα της ΕΡΤ και επιτίθεται προσωπικά τόσο εναντίον του υπ. Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, όσο και εναντίον του υπουργού της Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου


Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ / enet.gr

«Η ψήφος εμπιστοσύνης, που θα δώσουμε απόψε, στην κυβέρνηση δεν είναι «λευκή επιταγή». Η μόνη εθνική θέση είναι ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλες θυσίες» * «Οι άνανδρες δολοφονίες του Φουντούλη και του Καπελώνη, όπως και η δολοφονία του Φύσσα στο Κερατσίνι, αποτελούν την τραγική κατάληξη μιας κλιμακούμενης από το θέρος του 2010 βίας».

Η ψήφος εμπιστοσύνης που θα λάβει, κατά τον Απόστολο Κακλαμάνη, τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκληφθεί από τον Αντώνη Σαμαρά ως «λευκή επιταγή». Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υπεραμύνεται της απόφασης του ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνά με τη Ν.Δ., ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την επίδειξη δύναμης στο θέμα της ΕΡΤ, επιτίθεται προσωπικά εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και εναντίον του υπουργού Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλου.

Ο βουλευτής και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ χαρακτηρίζει διάταξη-σκάνδαλο την πρόσφατη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου -την οποία και καταψήφισε-, καταγγέλλοντας ότι θα σημάνει εκμετάλλευση του συνόλου, σχεδόν, της τηλεοπτικής «αγοράς» της χώρας από τους συνασπισμένους, ήδη, 6-7 γνωστούς επιχειρηματίες και την πλήρη χειραγώγηση της πολιτικής και του λαού-«πελάτη των καναπέδων»!

* Με τη μακρά κοινοβουλευτική σας πείρα πώς είδατε την κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης; Τι προβλέπετε για απόψε;

- Ενας έμπειρος πολιτικός δεν ενεργεί ποτέ «εν θερμώ». Ακόμη και αν εξίσου άπειροι συνεργάτες του, «βλέποντας το τυρί και όχι τη φάκα», του λένε «όρμα»!... Ο κ. Τσίπρας διέθετε μέχρι την Πέμπτη ένα στρατηγικό όπλο. Μομφή στην κυβέρνηση. Μόνο αυτός το δικαιούται από ολόκληρη την αντιπολίτευση. Το καταδίκασε σε αφλογιστία για έξι τουλάχιστον μήνες, κάνοντας μια κίνηση τακτικισμού, πρόσκαιρου εντυπωσιασμού. Αυτό ήταν. Οπως θα έλεγε κανείς, «μπαμ ηκούσθη στον αέρα!...». Εκτός αν έχει πρόβλημα εσωτερικό, πιο σοβαρό από αυτό που βλέπουμε στη Βουλή, ανάμεσα στις συνιστώσες του. Αλλά και πάλι, η κίνηση είναι βραχυπρόθεσμης απόδοσης. Με ρωτάτε, όμως, τι θα γίνει απόψε; Θα απορριφθεί η πρόταση του κ. Τσίπρα «μετά πολλών επαίνων». Πρωτίστως του κ. Σαμαρά ευγνωμονούντος.

Η «εύφλεκτη» Παιδεία

* Τι εννοείτε λέγοντας «όπως έγινε» για την επιχείρηση στην ΕΡΤ;

- Δεν συμφωνώ, γενικώς, με επιχειρήσεις επίδειξης δύναμης. Διακινδυνεύουν, επιπλέον, να προκληθούν αντιδράσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μη ελεγχόμενες καταστάσεις. Θεωρώ κρίσιμη -και ανησυχώ ιδιαιτέρως- αυτή την περίοδο μέχρι τις γιορτές. Γι' αυτό και επέκρινα και τις επιπόλαιες κινήσεις του υπουργού Παιδείας, που μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για μια γενικότερη έκρηξη με αφετηρία τον «εύφλεκτο» χώρο της εκπαίδευσης, μη ελεγχόμενη ούτε από αυτούς που νομίζουν ή θεωρούνται ότι προκαλούν ή «καθοδηγούν» ανάλογες εκρήξεις κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.

* Αν σε κάθε περίπτωση εσείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχετε αποφασίσει να στηρίζετε την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, ποια αξία έχουν οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές σας, όπως λέτε, με τη Ν.Δ.; Μήπως δικαιώνετε τον ΣΥΡΙΖΑ όταν σας κατηγορεί σαν συνιστώσα της Ν.Δ. και της κυβέρνησης Σαμαρά;

- Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο παρατάξεις είναι σημαντικές, δεδομένες και ιστορικά επιβεβαιωμένες.

Εμείς ιδιαιτέρως, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί έστω και αργά -«ουδείς αναμάρτητος»- συνέκλιναν τα κόμματα της Ν.Δ. αλλά και της ΔΗΜΑΡ -έστω και αν στη συνέχεια άλλαξε πορεία- στη στρατηγική της έναντι πάσης θυσίας σωτηρίας της χώρας. Για να μην επιστρέψει στη «βαλκανική» μοναξιά. Για να μην καταρρεύσει. Ανταποκρίθηκαν έτσι και στη λαϊκή εντολή μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, κάτι που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Μαΐου 2012.

Θυμίζω ότι, στην ίδια γραμμή με τη Ν.Δ., οδήγησαν τη χώρα σε νέες εκλογές, γνωρίζοντας πόσο έβλαπτε η επί μήνες προεκλογική εκκρεμότητα, γιατί αμφότεροι στόχευαν στην τεχνητή πόλωση που, με τη βοήθεια των κυρίαρχων επιχειρηματιών των ΜΜΕ, ήταν φυσικό να βλάψει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ -πρόσκαιρα, πιστεύω- τον Ιούνιο του 2012, παρά το γεγονός ότι η διαφορά σε ποσοστά από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις 5-6 ποσοστιαίες μονάδες...

* Ναι, αλλά τώρα πάτε με τη Ν.Δ.

- Ναι, γιατί η χώρα πρέπει να σωθεί. Θα εγκληματούσαμε, αν ενεργώντας μικροκομματικά αλλάζαμε στρατηγική στο τέρμα, σχεδόν, ενός αγώνα και ύστερα από τόσες αιματηρές θυσίες του λαού μας. Θυσίες που θα ήταν πολύ πιο λίγες αν, από το καλοκαίρι του 2010 αντί να καίμε την Αθήνα, αντί να πανικοβάλλουμε την κοινωνία με το καθημερινό τηλεοπτικό «μπαράζ» κινδυνολογίας και μιζέριας, είχαμε μιμηθεί τη γενιά του '40. Οσο για τα περί «συνιστώσας» του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ., η Βαβέλ με τις συνιστώσες κατοικοεδρεύει στην Κουμουνδούρου και το «καλούπι» τους δεν έσπασε. Συνεχίζει να λειτουργεί εκεί!

* Μπορεί η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να σηκώσουν το βάρος μιας αλλαγής κατεύθυνσης; Το βάρος της διαπραγμάτευσης για την αντιμετώπιση του χρέους; Στηρίζετε την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης;

- Εχω πολλές φορές τονίσει την ανάγκη επίτευξης της μέγιστης δυνατής ενότητας και συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του οικονομικού πολέμου που αντιμετωπίζει η χώρα.

Δυστυχώς, χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την αβελτηρία των εσωτερικών ανταγωνισμών μέχρι να καταφέρουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία, ασφαλώς, έχει πολλά προβλήματα, αλλά είναι η μόνη ορατή ρεαλιστική επιλογή από την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, για διαφορετικούς λόγους, επιλέγουν να εκπέμπουν μια ρητορεία που γνωρίζουν πως δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή διεθνή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση, στη βάση της προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων, ως κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, θα έχει τη στήριξή μου και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ όποιο και αν είναι το κομματικό ή προσωπικό κόστος του καθενός μας.

* Η τρόικα επιμένει στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση λέει ότι νέα οριζόντια μέτρα δεν περνάνε. Παίζουμε με τα λόγια, ή τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω;

- Είναι φανερό ότι έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο στις σχέσεις με τους δανειστές και πως η κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφή τη θέση -η οποία θεωρώ πως είναι εθνική θέση- ότι η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια των θυσιών που μπορούσε να αντέξει. Τώρα είναι η ώρα μιας έντιμης διαπραγμάτευσης και ο πρωθυπουργός έχει τη στήριξη όλων μας σε αυτή την προσπάθεια. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως τις επανέλαβε πρόσφατα και ο κ. Σαμαράς, είναι ξεκάθαρες: όχι νέα μέτρα, όχι άλλα βάρη στις πλάτες των πολιτών και η θετική ψήφος της Βουλής απόψε, νομίζω, ότι πρέπει να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση αυτής της θέσης. Να μη θεωρηθεί «λευκή επιταγή».

* Ακούμε συνέχεια την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θάβει τις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λίχτενσταϊν). Είναι προτιμότερη η κάλυψη των μεγαλοφοροφυγάδων από ένα σημαντικό όπλο στη διαπραγμάτευση, κύριε πρόεδρε;

- Ο υπουργός Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή πρόσφατης επίκαιρης ερώτησής μου, δεν έδωσε πειστική απάντηση. Παραδέχθηκε, εμμέσως, την απαράδεκτη ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών μηχανισμών σε αυτά τα ζητήματα. Δεν μου αρκεί αυτή η παραδοχή. Η κυβέρνηση και, κυρίως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να αντιληφθούν ότι κατεπείγει η αμείλικτη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ιδιαιτέρως όσων την περίοδο 2008-2012 διοχέτευσαν δεκάδες δισ. ευρώ στο εξωτερικό.

Η πρωτοβουλία των «58»

* Στηρίζετε την πρωτοβουλία των «58» και το στόχο της ίδρυσης ενός νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς;

- Κάθε πρωτοβουλία, όπως των «58», που στοχεύει στην ενδυνάμωση και στην ενότητα της προοδευτικής παράταξης του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι άξια της προσοχής και στήριξης. Οχι, βέβαια, με την έννοια ενός προσκλητηρίου διαφόρων «μαϊντανών»-προϊόντων των τηλεοπτικών και επιχειρηματικών κυκλωμάτων ή αρχηγών και στελεχών ανύπαρκτων κομμάτων που, περιφερόμενα τήδε κακείσε, είναι διαθέσιμοι σε πρώτη ζήτηση, εισερχόμενοι και εξερχόμενοι στα κόμματα της εκάστοτε «συγκυρίας»! Πιστεύω ότι το κείμενο των «58» εγγυάται ότι τα φαινόμενα, τα πρόσωπα και οι ομάδες που προανέφερα βρίσκονται εκτός του βεληνεκούς του, όπως και κάθε άλλης γνήσιας προσπάθειας σύγκλισης στη βάση των αρχών και αξιών της σοσιαλδημοκρατίας, χωρίς αλαζονικές ούτε ισοπεδωτικές πρακτικές.

* Μετά τη δολοφονία δύο μελών της Χρυσής Αυγής το πολιτικό σύστημα δείχνει αμήχανο. Σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, ενώ ο πρωθυπουργός επαναφέρει τη «θεωρία των δύο άκρων». Συμφωνείτε;

- Προφανώς και πρέπει ν' αντιμετωπισθεί με κάθε νόμιμο, βέβαια, μέσο η βία. Ανεξαρτήτως προέλευσης και μορφής. Οφείλω, όμως, να τονίσω ότι τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, είτε μεθοδεύεται εντός ή εκτός της χώρας, τον ενισχύουν όσοι καλλιεργούν τεχνητή πόλωση ανάμεσα στα δύο πολιτικά άκρα, που ζήσαμε στις διπλές εκλογές του 2012, όταν ο φόβος του ενός ή του άλλου, που αμφότερα με την επικουρία των ΜΜΕ καλλιεργούσαν στην κοινωνία, οδήγησε πολλούς προοδευτικούς και μετριοπαθείς πολίτες να εγκαταλείψουν -πρόσκαιρα, πιστεύω- τις γραμμές του ΠΑΣΟΚ.

Οι άνανδρες δολοφονίες του Γιώργου Φουντούλη και του Μανώλη Καπελώνη και ο βαρύς τραυματισμός του Αλέξανδρου Γέροντα, όπως και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, δεν πρέπει να διαχωρίζονται, αν θέλουμε να διδαχθούμε κάτι. Τα εγκλήματα αυτά αποτελούν την τραγική κατάληξη μιας κλιμακούμενης από το θέρος του 2010 βίας. Αν συνεχισθεί, θα είναι αρχή πορείας διχασμού της ελληνικής κοινωνίας, όπως σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους.

* Εχετε πολλές φορές μιλήσει για το πολιτικό χρήμα, τη διαπλοκή πολιτικών και οικονομικών, εκδοτικών συμφερόντων. Η κυρίαρχη αίσθηση όμως είναι ότι δεν αλλάζει κάτι. Είναι μόνο θέμα πολιτικής βούλησης;

- Προφανώς και όχι μόνον. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν η σκευωρία των ντόπιων και ξένων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων κατάφερε να ανακόψει το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, «εγκαταστάθηκε» στο σώμα της Δημοκρατίας μας η στρέβλωση της λεγόμενης «διαπλοκής».

Χωρίς την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών στρωμάτων στο σχεδιασμό και τον έλεγχο της εφαρμογής της αναπτυξιακής στρατηγικής, οι δυνάμεις της οικονομίας έναντι της πολιτικής, και κατ' επέκταση της λαϊκής κυριαρχίας, αισθάνονται ανεξέλεγκτες και πανίσχυρες. Τα αποτελέσματα τα ζούμε σήμερα. Γι' αυτό και επιμένω να αναδεικνύω το μέγα πρόβλημα της αντιδημοκρατικής λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, γι' αυτό επιμένω να τονίζω τη σημασία της υπεράσπισης του Κοινοβουλίου από πρακτικές που το ευτελίζουν και γι' αυτό θα συνεχίσω να μάχομαι για τη γνήσια έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, που αποτελεί το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Γι' αυτό και καταψήφισα τη διάταξη-σκάνδαλο, επέκτασης της επί 25ετία αντισυνταγματικής προσωρινότητας αδειών των τηλεοπτικών καναλιών και στην «ψηφιακή εποχή», που θα σημάνει εκμετάλλευση του συνόλου, σχεδόν, της τηλεοπτικής «αγοράς» της χώρας από τους συνασπισμένους, ήδη, 6-7 γνωστούς επιχειρηματίες και την πλήρη χειραγώγηση της πολιτικής και του λαού-«πελάτη των καναπέδων»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...